Home

Sunday, February 3, 2013


                                  KURAMSAL MÜZECİLİK

Müzelerin ortak yanları :

1.     Hepsi objelerle ilgilidir. ( videolar, resimler, çizimler yardım eder.)
2.     Obje ile ilgili uzman birileri lazımdır.

3.     Mekan lazımdır. Açık, kapalı mekan yada galeri olabilir.
4.     Yöneticisi bekçisi vardır hepsinde
5.     Eserin sergileneceği yerin tasarımını yapacak uzman birisi vardır hepsinde.
6.     Ve hepsinin ziyaretçisi olmasıda ortak yanlarıdır.

Ortak olmayan yanları :

-         Kültür bakanlığı, orman bakanlığı, belediye, özel müzeler gibi farklı yerlere bağlı olabilirler.

-         Müzecilik konularının görüşüldüğü bir komisyon vardır. (KOM). Bağlarını kendi ülkelerindeki genel müdürlüklerle sağlar

-         Uluslar arası Müzecilik Kurumu’nun Görevleri :

1.     Müzeler arasındaki konumları ve iletişimi sağlamak.
2.     Restarasyon ve konservastos hakkında müzeler arasında ilişkileri sağlamak
3.     Müzelerin ortak bir standartlık içinde çalışabilmesi için ortak standart ilkeler sağlamak
4.     Dünyadaki özel yerler için projeler düzenleyerek veya yarışmalar açarak mimari projeyi belirlemek

-         Müze yaşayan bir organizma gibi sürekli değişecektir. ( yaşamın sürekli değiştiği gibi )


Müzelerin Tasnifi :
1.     Sanat müzeleri                                      9. Üniversite müzeleri
2.     Modern Sanat müzeleri                       10. Gençlik müzeleri
3.     Arkeoloji ve Tarih müzeleri                11. Okul ve Padogoji müz.
4.     Etnografya ve Folklor müzeleri          12. Biyografi müzeleri
5.     Doğa Bilimleri müzeleri
6.     Bilim ve Fen müzeleri
7.     Bölge müzeleri
8.     İhtisas müzeleri

-         Saydığımız bu müzelerden ilk 6 tanesi en az bir bilim dalına bağlı olarak çalışır. Sosyal bilimler çoğunluğu oluşturur.
-         Bilgiyi yaymak ve öğretmek temel amaçtır. Obje korumak, sunmak bilimsel olarak incelemek ve yayınlamak ise bütün müzelerin ortak yanlarıdır.
-         Müzeler toplumun bir numaralı kültür merkezidir. Toplumdaki insanlar ve turistler için bir bilgi merkezidir. Böylece turizme de katkı sağlanmaktadır. Turistlerin gittikleri ülke hakkında bir çok şeyi en kısa sürede öğrenmesini sağlayan tek yer müzelerdir.

1.     Sanat müzeleri :
        Halkın en çok ilgi gösterdiği müzelerdir.konusu itibari ile sanat değeri taşıyan objelerin sergilendiği yerdir. Fakat bu esnada bilim de unutulmaz.
        Önceleri sanat için yapılacak ekonomik desteği bilim enstitüsü vermiyordu daha sonra bu kalktı ve ekonomik destek verilmeye başlandı çünkü sanat eserleri ilede bilim yapılabilirdi yani kullanılan malzeme ve ekol olarak düşündüğümüzde bilim konusu olabilir. Yeni bir boya, tual, araç ve gereçlerin bulunması ve bunların sanat eseri üzerinde kullanılması olayı bilimle sanatı bağdaştırıyordu.
-         Sanat müzeleri sanat tarihi bilimine bağlı olarak çalışır.
-         Eserin doğru ve iyi olduğuna zaman karar vermektedir. Sanat eserlerinin en iyileri dünyada ki en zengin ülkelerin en zengin kentlerinde bulunuyor. Çünkü bu sanat eserleri satılabilir şeylerdir bu yüzdende fakir ülkelerde zengin koleksiyonlar bulamayız.
-         Sanat eserlerinin kopyalarının yapılma sebepleri aslında insanların kendi iç egoları ile ilgilidir yani bir sanat eseri bir tanedir ki buna bir kişi sahip olabilir ona sahip olan kişide kendini eserle bağlantılı olarak tek ve özel hisseder. Ve bir tane olduğu için de istekleri karşılayabilmek için kopyaları yapılır yani satmak maksatlı ya da sahip olmak maksatlı olarak bu sanat eserleri çoğaltılır. Ayrıca sanat eserlerinin alımında da aslında para verilen eserden çok onu yapan sanatçının ünlü olması faktördür. Aynı eseri aynı şekilde yapabilen iki sanatçıdan biri çok ünlü diğeri ise tanınmamış biri ise ünlü olanın ki diğerinden kat kat pahalı olarak satılabilir.

2.     Modern sanat müzeleri :

       Yaşayan sanatçının eserlerinden oluşan ve her yeni çıkan sanat akımını ve eserini içinde bulunduran müzelerdir.
        Bu müzelerin amacı yaşayan modern sanatı o zamanın halkına tanıtmak maksatlıdır.
-         İçerisinde ki eserler sürekli olarak yenilenir. Mesela önemli sanat galerilerinin birkaç yıllık rezervasyonları doludur.
-         Sanat eserlerinin satılması sanatçının piskolojik ve ekonomik olarak rahatlamasını sağlar. Bu da sanatçının daha iyi eserler verebilmesi daha verimli olabilmesinde en büyük etkendir.
-         Modern sanat eserleri resim, heykel, uygulama gibi gruplara ayrılabilir, bir dal yada birden fazla dal aynı müzede sergilenebilir.


3.     Arkeoloji ve Tarih müzeleri :

        Arkeoloji müzeleri : sosyal bilimlerle ilgilidir en erken müzeler arkeoloji ve tarih müzeleridir bu yüzden müze denince aklımıza ilk arkeoloji gelmektedir.
        Arkeoloji müzelerinde sergilenen eserler yapılan kazılar, definecilerden alınanlar ve hibe edilen eserlerle artmaktadır.
        1846 yılında Türkiye de kurulan müzeler ve her şeyi toplamanın daha kolay olduğu zamanlarda Avrupa ve Amerika ya  mısır ve Anadolu gibi bir çok yerden eserler gitmiştir. Daha ucuz bir şekilde ve çok sayıda eser elde ettikleri için dünyadaki bazı müzeler dünya müzeleri gibidir içlerinde dünyanın her yerinden eser bulundururlar.

       Tarih müzeleri : açık alanda ve yerleşim dışında yer alırlar. Mesela tarihsel bir savaşın geçtiği bir yer olabilir. Örnek : Çanakkale boğazı savaş alanı bir tarih müzesidir. Bu müzeler tarih gelişiminin etkilendiği yerlerdedir genellikle.


4.     Etnografya ve Folklor müzeleri :

       Etnografya müzeleri yaşayan toplumun yani yakın zamanın ölmek üzere olan objelerinin sergilendiği müzelerdir.
-         Endüstrileşen toplumlarda ilerleyen insanların daha önce kullandıkları ve şimdi kulanmadıkları objeleri toplarlar ki insanlar bu nesnelerin kaybolduğunu anlayınca bu tür müzeler açılmaya başlanmıştır.
-         Örneğin bir davulun yada bir kavalın kendisi etnografik, bunlardan çıkan ses ise folkloriktir.

5.     Doğa Bilimleri Müzeleri :

       Doğada yaşayan canlıların korunup incelendiği ve insanlara sergilendiği müzelerdir. Mesela hayvanat bahçeleri bir doğa bilimleri müzesidir. Bu tür müzeler çok para ve iyi bir organizasyon gerektiren müzelerdir.




6.     Bilim Ve Fen Müzeleri :

        Bilim ve Fen le uğraşan insanların çalışmalarının, buluşlarının insanlara aktarıldığı müzelerdir. Bu tür müzelerde sergilenen objeler, olaylar insanlarda merak duygusunu geliştirerek insanları düşünmeye ve buna bağlı olarak üretmeye yenilikler bulmaya yöneltebilir. Yani insandaki keşif duygusunu geliştirir.

7.     Bölge Müzeleri :

       Bir bölgenin genel özelliklerini gösteren anlatan müzelerdir. Bölge müzeleri pek çok konuyu anlatan o bölgenin tarihinden yaşantisina değin kültüründen pek çok farklı yönüne kadar her konu hakkında bilgi veren müzelerdir. Genellikle bölgedeki metropollerde bulunurlar.

8.     İktisas Müzeleri :

        Bir tek konunu incelendiği ve sergilendiği müzelerdir. Mesela bir demir hakkında bilgi veren bi müze ise demirle ilgili bütün bilgileri veren onu en küçük ayrıntısına kadar her yönüyle araştıran inceleyen ve bunu insanlara anlatan müzelerdir.

9.     Üniversite müzeleri :

       Bu tür müzeler üniversitelerde yer alır, müzecilikten yararlanıp bilim eğitimi vermek gibi amaçları vardır. Öğrencileri yeni keşiflerden haberdar eden ve onların araştırmalarını sağlayan bir ortamdır. Amaç araştırma yapmak ve bunu yayınlamaktır. Kısaca bilim ve eğitim yuvasıdır, müzeciliğe ilişkin personelin en az olduğu gruptur.

10.                 Gençlik Müzesi :

       Dünyada en az bulunan müze grubudur. Gençliğin sorunlarına ve gelişimine yönelik çalışmalar yapan bir müze grubudur. Ülkemizde  hiç yoktur.

11.                 Biyografik Müzeler :

       Herhangi bir ailenin yaşam hikayesinin nesnelerle beraber sergilendiği müzelerdir. Atatürk ev müzeleri buna bir örnek olabilir.


                           MÜZE MİMARİSİ

     Mimari olarak ikitip te müze olduğunu söyleyebiliriz;

1.     Hali hazır müze binaları
2.     Modern müzeler

-           Hali hazır müze binaları:  Antik yapıların müzeye çevrilmesi ve kullanılması olarak algılayabiliriz. Özellikle eski hamam ya da buna benzer geniş alanlara sahip olan yapılar olabilir. Bu binaların eskiyi anlatmak yönüyle iyi bir yanı vardır o duyguyu daha iyi yansıtabilir ama kullanım açısından teknik sorunlar ortaya çıkar çünkü bu tür binalarda elektrik,su vs tesisatı olmadığı için sonradan eklenen bu tesisatlar görüntü bozukluğuna yol açabilmektedir.
-           Modern Müzeler : Bunlarıda kendi içinde ikiye ayırmamız mümkündür.  a). Tek tip denilen devlet binaları; bu müze binaları devlet tarafından her yerde aynı tipte ve planda yapılırlar bir değişiklik içermezler ama her müzede ayrı eserler sergilenebileceği için sorunlar çıkabilir. Yani müze binası sergilediği eserle hiçbir bağ kuramayabilir.
b). Farklı ve Özel yapılmış binalar ; bu tür binalar esere göre yapılabilir ya da diğerlerinden farklı planlamalarda olabilirler. Mesela Antalya müzesi bunlara bir örnektir.

       Müze binalarının olması gereken halleri : eklenebilir binalar olarak planlanmalıdırlar çünkü her geçen gün yeni eserler gelebilir bunları sergilemek içinde yeni alanlara ihtiyaç duyulabilir, park sorunu, trafik sorunu gibi sorunlardan uzak olmalı ve şehre yakın olmalıdırlar ki ziyaretçiler tarafından istenildiği zaman gelinip rahatça dolaşılabilsin ve büyük bir bahçeye sahip olmalıdırlar ki istenildiği zaman yeni eklentiler yapılabilsin.
      En güzel müze mimarisi esere göre yapılmış olanıdır. Örneğin; Berlin de ki Bergama Atları için yapılmış olan Bergama müzesi atların şeklinde yapılmıştır.

     Bir Müze Binasında Bulunması Gerekenler:

1.     Objeler (eserler) ve onalara yönelik salonlar olmalı ( teşhir salonları, depolar gibi )
2.     Ziyaretçiler, ziyaretçilerin rahatça gezip dolaşabilmesi için koridorlar oturup dinlenebilmeleri için banklar, çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için lavabo,büfe, vs gibi alanlar olmalı ayrıca özürlü vatandaşlara yönelik araçlar ve görevliler bulunmalı.
3.     müze çalışanları ve onların çalışma alanı olarak kullanabileceği odaları olmalıdır.

No comments:

Post a Comment