Home

Saturday, September 13, 2014

Antalya İli, Perge Antik Kenti’nde Antalya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında çok önemli ve benzersiz sayılabilecek heykeltıraşlık eserlerinin ortaya çıkarılmasına devam ediliyor.

Özellikle son iki yıldır artan çalışma gün sayısı ve ivme kazanan çalışmalar ile kentte yürütülen restorasyon çalışmaları yanında, göz kamaştıran heykeltıraşlık eserleri de Perge’nin ihtişamını ve sanatsal zenginliğini ortaya koyuyor.


2014 yılı kazı çalışmaları kapsamında, Güney Portiko olarak tanımlanan alanda, ortaya çıkarılan At Heykeli ve Tanrıça Başı elde edilen önemli eserlerin son halkası oldu.

Tykhe veya İsis Başı olduğu düşünülen ince gözenekli, beyaz mermerden yapılmış ideal boyuttaki tanrıça heykel başının yapılış ve sanatsal özellikleri ile M.S. 2. Yüzyılın sonlarına ait olduğu öngörülüyor.

Olasılıkla bir Heykel grubuna ait olduğu düşünülen, ince grenli beyaz mermerden yapılmış ince işçilikli, ön ayaklarının tamamı, arka ayaklarının ise baldır kısmından aşağısı kırık ve noksan olarak ortaya çıkarılan erkek at heykelinin ise,  Roma Dönemi’ne ait olduğu sanılıyor.

Karnının alt kısmında üzerinde durduğu kare kaideye ait kırık ve noksan bir parça bulunan ve koşum takımları detaylı bir şekilde verilmiş olan At Heykelinin, kulaklarının uç kısımları ve kuyruğunun kırık ve eksik olduğu görülüyor.

Ortaya çıkarılan eserlerin gerekli restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonrasında Antalya Müzesinde sergilenmesi planlanıyor.


Tanrıça Başı MS.2.yy.





At Heykeli (Roma Dönemi)



No comments:

Post a Comment