Denizlerimizde Tarih Yeniden Yazılıyor! |
Marmaris Hisarönü Körfezinde gerçekleştirilen su altı araştırmalarında Uluburun batığından daha eski bir batığa rastlandı.
Bakanlığımız izinleri ile 2005 yılından bu yana Ege ve Akdeniz kıyılarında Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun ÖZDAŞ başkanlığında gerçekleştirilen arkeolojik sualtı araştırmaları, 2014 yılında da Bakanlık Temsilcimizin katılımıyla Muğla ve Antalya İlleri kıyılarında gerçekleştirilmiştir.
Yrd. Doç. Dr. Harun ÖZDAŞ tarafından 2014 yılında yürütülen arkeolojik sualtı çalışmaları kapsamında, Muğla İli, Hisarönü Körfezi Ağıl Koyu’nda 20-35 m. arasında dağınık vaziyette, yaklaşık M.Ö. 2000 yıllarına tarihlenen Tunç Çağı Batığı’nın tespit edildiği bildirilmiş olup, yapılan görüşmelerde söz konusu batığa yönelik 2015 yılında bir kazı çalışması gerçekleştirilebileceği bilgisi de alınmıştır.
Söz konusu batıkta ilk etapta 5 amfora, 6 adet gaga ağızlı testi ile diğer formlarda seramik kaplar tespit edilmiştir. Tunç Çağı Batığı, bir Türk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen sualtı araştırmalarında tespit edilen Türkiye kıyılarındaki en eski batık olması açısından önemlidir.
Anılan batık, Bölge ve Anadolu denizcilik tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
|
Wednesday, September 17, 2014
Etiketler:arkeoloji,anadolu,likya,pisidya,pamfilya
akdeniz,
amfora,
ege,
gaga ağızlı testi,
hisarönü körfezi,
marmaris,
tunç çağ,
uluburun batığı
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment